«

»

Jan 14

Print this Post

Ministry of Health yllätti : taisteluvoitto terveyskortista

kypros

Viime viikko sisälsi monia pieniä ja suuria ihmeitä, joista iloisin oli se, että onnistuimme hankkimaan terveyskortin eräälle päiväkeskuksessamme käyvän naisen pojalle! Pojan äiti on yrittänyt hankkia terveyskorttia turhaan monta kuukautta. Virkailijat ovat kerta toisensa jälkeen evänneet kortin milloin mistäkin syystä, ja pyytäneet äitiä kirjoittamaan ja täyttämään kasapäin hakemuksia, jotka eivät ole ikinä löytäneet tietään oikean henkilön pöydälle.

Kyproksella terveyskortti on välttämätön, sillä ilman sitä henkilö, oli sitten kyseessä aikuinen tai lapsi, ei ole oikeutettu minkäänlaiseen julkiseen terveydenhoitoon. Vaikka lapsi olisi sairas, häntä ei oteta sairaalaan saati lääkärin vastaanotolle. Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet naiset, laittomat maahanmuuttajat ja pakolaiset ovat kaikkein hankalimmassa tilanteessa, sillä jos maahanmuuttovirasto ei syystä tai toisesta myönnä heille viisumia tai viisumin käsittely pitkittyy, tarkoittaa se sitä että myöskään terveyskorttia ei ole mahdollista saada. Erityisen hankalassa asemassa ovat tummaihoiset ihmiset, kuten tämä kyseinen äiti ja poika, sillä rasismi on hyvin yleistä kyproksella, eikä sitä turhaan peitellä edes julkisissa virastoissa.

Toiveemme eivät siis olleet kovin korkealla astuessamme sisään terveysministeriön ovesta, joskin itse olin päättänyt että en poistu rakennuksesta ennen kuin kyseinen kortti on pojan äidin kädessä. Vastassamme oli sama nihkeä virkailija jonka äiti oli kohdannut jo lukuisia kertoja aiemmin, ja tästä syystä äiti oli tekemässä täyskäännöksen takaisin jo ennen kuin ehdimme luukulle. En tiedä mistä kaikki johtui, Jumalan ajoituksesta, rukouksistamme, omasta päättäväisyydestäni, EU:n ihmisoikeuslakien ilmaan heittämisestä vai onnesta, mutta kortti oli lopulta kädessämme viidessä minuutissa! Kollegani kuvaili tapahtumaa jälkeenpäin pieneksi ihmeeksi, sillä yleensä terveyskorttia ei myönnetä lapselle, jos äidillä ei ole viisumia. Tällä kertaa sen kuitenkin saimme, ja marsseimme iloisina ulos tupankansavun täyteisestä terveysvirastosta. (Tupakointi terveysviraston sisällä tuskin sekään täyttää virallisia lakipykäliä, joten muistakin kohdista olisi huomautettavaa kyseisen laitoksen virkailijoille).

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/01/14/ministry-of-health-yllatti-taisteluvoitto-terveyskortista/

Jätä kommentti!