Sep 23

Pakolainen – ystävä vai vihollinen?

päätösjuhlaBLUR

Isniino. Abyan. Jawaahir. Nafiso. Minä sortseissani, naiset pitkissä mekoissaan. Minä hiukset vapaina, naiset tiukasti hunnutettuina. Minä avoimesti kristittynä, naiset avoimesti muslimeina.

Nämä naiset astuivat ensimmäisen kerran päiväkeskukseemme maaliskuussaEi, he eivät ole seksiperäisen ihmiskaupan uhreja. Mutta heidät on raiskattu, heidät on häpäisty. He ovat lähteneet kotimaastaan, jonne eivät enää ikinä voi palata. Heidät on salakuljetettu ihmiskauppiaiden toimesta yli rajojen. He ovat kulkeneet veneissä, kuorma-autoissa. Heitä on peloteltu, heitä on kaltoinkohdeltu. Heidän lapsiaan on tapettu. He ovat maksaneet ison summan rahaa uudesta elämästään, joka ei ole tarjonnut heille mitään muuta kuin kurjuutta.

Nämä naiset asuivat Kyproksen pakolaisleirillä, jonka hallitus päätti alkuvuodesta 2015 sulkea. Naiset, osalla lapsia, heitettiin kadulle. Käteen annettiin 500 e. Sillä olisi selvittävä. Ilman asuntoa, ruokaa, työtä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan konfliktien ja vainon vuoksi paenneita ihmisiä oli maailmassa vuonna 2013 yli 51 miljoonaa. Määrä on suurin sitten toisen maailmansodan. DMC (Internal Displacement Monitoring Centre) puolestaan raportoi, että maailmassa on tällä hetkellä 38 miljoonaa pakolaista, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa kotimaissaan ja pakenemaan sotia ja väkivaltaa. Yksin viime vuonna kodeistaan pakeni 11 miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa noin 30 000 pakolaista päivässä.

Helsingin Sanomien mukaan tänä vuonna jo lähes 40 000 luvatonta siirtolaista on saapunut Välimeren yli Eurooppaan. Niin, mediassa heitä kutsutaan usein laittomiksi siirtolaisiksi, vaikka tosiasiassa he ovat pakolaisia. Kyproksella heitä ei kutsuta edes laittomiksi siirtolaisiksi. Heitä kutsutaan pohjasakaksi. Kyproksella heitä ei ole olemassa, heidän ohitseen ja ylitseen kävellään.

Heitä syytetään laiskoiksi jos he eivät tee työtä, ja jos he tekevät työtä, heitä syytetään  työpaikan viemisestä Kyproslaisilta. Toisaalta he eivät edes voi tehdä työtä sillä monilla heistä on lapsia, joille ei löydy paikkaa vanhempien työpäivien ajaksi. Ja ne onnekkaat, jotka kenties onnistuvat löytämään töitä, tulevat usein hyväksikäytetyiksi tavalla tai toisella.

Mistä se johtuu, että me maailman hyväosaisiin kuuluvat niin kovasti pelkäämme toisia ihmisiä? Miksi me pelkäämme niin kovasti ihmisiä, jotka ovat pahimmassa tapauksessa vuosikausia asuneet teltoissa joissa on vain yksi patja, moskiittoverkko, alumiiniset astiat, vettä ja hieman syötävää?

EU: jäsenvaltioiden on otettava turvapaikanhakija vastaan, jos tämän todetaan olevan esimerkiksi vainon tai uskonnon vuoksi suojelun tarpeessa. Kuitenkin Suomessakaan monet kunnat eivät halua sijoittaa pakolaisia.

Me halusimme päiväkeskuksessa toimia toisin. Vaikka IsniinoAbyan, Jawaahir ja Nafiso eivät ole seksiperäisen ihmiskaupan uhreja, ovat he silti kipeästi avun tarpeessa. He myös lukeutuvat siihen YK:n pakolaisjärjestön määrittämään riskiryhmään, jotka ovat haavoittuvan asemansa ja sukupuolensa perusteella vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Ennen kaikkea me halusimme kuitenkin toimia, koska lukuisista eroista huolimatta meitä kuitenkin yhdistää eräs tärkeä asia. Ihmisyys.

 

Pia Rendic

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/09/23/pakolainen-ystava-vai-vihollinen/

May 11

Poikien hyväksikäyttö ja miesten rooli

EFN2015

Viime kuun lopulla vietin viisi päivää Romaniassa, Bukarestissa, jossa pidettiin European Freedom Networking 3. maailmanlaajuinen konferenssi. Koolla oli osallistujia 39 maasta ja yli sadasta eri kristillisestä, ihmiskauppaa vastaan toimivasta kansalaisjärjestöstä. Konferenssin aikana pääsimme osallistumaan mm. Romanian parlamentissa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa maan poliitikot ja useiden eri maiden lähettiläät kokoontuivat keskustelemaan ihmiskauppaan liittyvästä problematiikasta erityisesti Romanian näkökulmasta. Romaniahan on maa, josta lähtee vuosittain valtava määrä nuoria naisia töihin ulkomaille, ja joista valtaosa päätyy prostituutioon muodossa tai toisessa.

 

 

EFN2015B

Konferenssin parasta antia itselleni oli kuitenkin kanava jossa puhuttiin miesten roolista ihmiskaupan vastaisessa työssä, sekä heidän roolistaan myös seksiteollisuuden kuluttajina ja kysynnän kasvattajina. Samoin kävin mielenkiintoisen keskustelun kolmen Kambodzassa työskentelevän henkilön kanssa, jotka ovat erikoistuneet työskentelemään nimenomaan poika uhrien kanssa. Tähän keskusteluun ja asian syvempään tutkimiseen liittyy blogi kirjoitukseni poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakko prostituutiosta.

Sen voitte käydä lukemassa seuraavasta linkistä:   http://www.vapautauhri.fi/?p=2575

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/05/11/poikien-hyvaksikaytto-ja-miesten-rooli/

Apr 30

Ihmiskaupasta Cafe Raamattu ohjelmassa pe 8.5.2015

Pia Rendic Cafe Raamattu ohjelmassa

Pia Rendic Cafe Raamattu ohjelmassa

 Pia Rendic kertoo työstänsä prostituoitujen parissa Kyproksella ja toimii samalla ihmiskaupan uhrien äänenä.

Cafe Raamattu on Leif Nummelan toimittama keskusteluohjelma, jossa paneudutaan ajankohtaisiin teemoihin juurevasti kristityn näkökulmasta.

Lisää Pian kirjoittamasta kirjasta Ihmiskaupan Kasvot osoitteessa www.ihmiskaupankasvot.com

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/04/30/ihmiskaupasta-cafe-raamattu-ohjelmassa-pe-8-5-2015/

Mar 14

Rose in Paradise: tv-dokumentti ihmiskaupasta Kyproksella on valmis!

Ahoset

Mika ja Ruut Ahonen kävivät viime syksynä kuvaamassa TV-dokumentin ihmiskaupasta täällä Kyproksella. Tuloksena on dokumentti, joka piirtää kuvan Kyproksen kahdesta, täysin vastakkaisesta puolesta.  

Käy katsomassa dokumentin  traileri ja lukemassa dokumentin ennakkonäytöksistä saamastamme palautteesta osoitteessa:

http://www.vapautauhri.fi/?p=2525

Voit myös katsoa pelkän trailerin suoraan tästä:

 

 

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/03/14/rose-in-paradise-tv-dokumentti-ihmiskaupasta-kyproksella-on-valmis/

Mar 06

Paneelikeskustelu Ihmiskaupasta

filmivko

 

Viime viikkojen aikana minulla on ollut etuoikeus olla mukana suunnittelemassa YK:n kehitysohjelman (UNDP) järjestämää Naisten filmiviikkoa, jonka yhteydessä Suomen ja Viron suurlähetystöt esittävät Sofi Oksasen menestysromaaniin pohjautuvan elokuvan Puhdistus.

Elokuvan jälkeen luvassa on ihmiskauppaa koskeva paneelikeskustelu, jossa toimin yhtenä panelistina. Paneelin keskusteluavaukset ja panelistit ovat seuraavat:

 

 


Juliette Dickstein: PRIO Senior Researcher : Panel coordinator

Jessica Banuls: US Embassy: General overview on the situation (numbers, current actions etc)

Eminé Colak: Lawyer, Peace Activist: Background situation on human trafficking to the North

Doros Polykarpou: KISA – Background situation on human trafficking to the RoC

Chrystalla Chrystalla Katsapaou: UNHCR:  guidelines against trafficking

Pia Rendic: FLM, Gender Expert:  Real Stories from everyday actions against human trafficking

 

Kyproksella valitettava tosiasia on se, että valtaosa ihmisistä on joko tietämättömiä tai piittaamattomia ympärillään tapahtuvasta ihmiskaupasta. Toivomme voivamme tuoda tähän edes pientä muutosta ensi viikon elokuvan ja sitä seuraavan paneelikeskustelun kautta.  Filmiviikko pidetään kansainvälisen naistenpäivän aikaan 9.-14.3.2015 Goethe-instituutin salissa. Lisätietoja tapahtumasta löytyy seuraavista osoitteista:

 

https://www.facebook.com/events/1546903802251901/

https://www.facebook.com/FinnishEmbassyNicosia

http://www.cy.undp.org/content/dam/cyprus/docs/PFF%20Publications/WFW%20final%20poster%20in%20pdf%20-%202015.pdf

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/03/06/paneelikeskustelu-ihmiskaupasta/

Mar 05

Joyce Meyer Ministries lahjoitti työllemme

joyce Mayer

Kiitos aktiivisen kotiopettajamme Lauran, joka on auttanut meitä myös Päiväkeskuksella, Joyce Meyer Ministries lahjoitti Päiväkeskuksellemme opetusmateriaalia. Posti toi ovellemme lähetyksen, joka sisälsi opetusmateriaalia liittyen sisäiseen eheytymiseen, vapautumiseen, itsetuntemukseen, elämänvalintoihin, Jumalaan luottamiseen, toivossa pysymiseen, uskossa kasvamiseen, Jumalan äänen kuulemiseen ja moneen muuhun tärkeään aiheeseen.

Odotan innolla että pääsemme kuuntelemaan opetuksia yhdessä Päiväkeskuksen naisten kanssa!

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/03/05/joyce-meyer-ministries-lahjoitti-tyollemme/

Mar 03

Tuhopoltto päiväkeskuksessamme käyvän naisen huoneistossa

IMG_5735

Kuluneen viikon aikana olemme joutuneet todistamaan sitä uhkaa, mikä edelleen kohdistuu jo omillaan asuviin seksiperäisen ihmiskaupan uhreihin. Erään päiväkeskuksessamme käyvän naisen ja hänen lapsensa huoneisto tuhopoltettiin torstain vastaisena yönä. Tulos ei ole kaunista katseltavaa, kuten kuvasta jokainen voi nähdä. Nainen onnistui pelastautumaan lapsensa kanssa viime hetkellä. Nyt hän on erittäin peloissaan ja toistaa selkeästi tajuamaansa asiaa: sitä,  että hänellä ei ole mitään paikkaa Kyproksella johon hän voisi piiloutua.

Voit käydä lukemassa enemmän tästä + kuluneesta parista viikosta seuraavasta linkistä:

http://www.vapautauhri.fi/?p=2504

Jos koet halua auttaa tätä naista ja hänen lastaan taloudellisesti, ole yhteydessä sähköpostitse. Käytännössä kaikki naisen ja lapsen irtaimisto tuhoutui.

 

 

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/03/03/tuhopoltto-paivakeskuksessamme-kayvan-naisen-huoneistossa/

Feb 27

Pelko hiljentää ihmiskaupan uhrit

Naisten myyminen prostituoiduiksi on Euroopassa miljardibisnestä.

Pia Rendic kohtaa työssään ihmiskaupan uhreja: pahoinpideltyjä, raiskattuja, peloteltuja ja vankina pidettyjä naisia. Rendic työskentelee Kyproksella, mutta arvioi, että hänen tapaamillaan naisilla on kohtalotovereita myös Suomessa.

– On naiivia ajatella, ettei Suomessa olisi ihmiskauppaa. Raja prostituution ja ihmiskaupan välillä on häilyvä ja ihmiskaupan uhrien tunnistaminen vaikeaa. Selvissäkin ihmiskauppatapauksissa tuomio annetaan usein vain parituksesta, Rendic sanoo.

Lue koko juttu seuraavasta linkistä:

http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2015-02-25/pelko-hiljentaa-ihmiskaupan-uhrit

vantaan lauri

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/02/27/pelko-hiljentaa-ihmiskaupan-uhrit/

Feb 13

Keskustelu Ihmiskaupasta kuunneltavissa Yle Puheen arkistossa.

Pia Rendic Yle Puheen iltapäivässä keskustelemassa ihmiskaupasta

Pia Rendic Yle Puheen iltapäivässä keskustelemassa ihmiskaupasta

Kuuntele Pian haastattelu ihmiskaupasta

Keskustelu on nauhoitettu 13.2.2015 Yle Puhe Iltapäivä ohjelamssa. Ohjelma on nyt kuunneltavissa Yle Puheen arkistossa

KOKO Ohjelma:

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2613861

Mainos:

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2656410

Keskustelussa:

Suomessa on hyvin prostituutiomyönteinen ilmapiiri

” Seksikauppa on tuottoisaa, koska siinä ei ole riskejä. Huume- ja asekaupassa joutuu vankilaan, mutta ihmiskaupassa ei. Huumepussin tai aseen myyt vain kerran, mutta saman naisen voi myydä lukuisia kertoja, muistuttaa Pia Rendic.”

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/02/13/keskustelu-ihmiskaupasta-kuunneltavissa-yle-puheen-arkistossa/

Feb 08

Ruusuja katujen naisille

katu ruusuViime keskiviikko iltana suuntasimme jälleen Nikosian Vanhan kaupungin kaduille ja kujille. Juuri ennen lähtöä rukoilin kotona, ja sain selkeän kehoituksen käydä ostamassa mukaamme 10 ruusua. Kukkakaupan pihalle kurvatessamme mietin, mitä järkeä on ostaa kymmentä ruusua, kun viime viikkoina olemme nähneet yökerhojen ulkopuolella parhaimmillaan viisi naista taukoa pitämässä. Kassalla vielä totesin Lauralle, että ainahan voin ottaa loput ruusut oman keittiömme pöytää kaunistamaan.

Kun sitten suuntasimme yökerhojen edustoille, alkoivat myös ruusut huveta. Kohtasimme enemmän naisia kuin muina iltoina yhteensä. Mielenkiintoisinta on se, että tapasimme yhteensä 11 naista, mutta heistä yksi kieltäytyi vastaanottamasta ruusua! Näin ollen jokaiselle kymmenelle ruusulle löytyi vastaanottaja, ja erityisiin rukouksiimme jäi tuo yksi ruususta kieltäytyjä. Naiset olivat pääosin itä-euroopasta, ja heistä jokainen oli ihmeissään ja hämmennyksissä siitä, että halusimme antaa heille ruusun ilmaiseksi. Ehkä vielä suurempaa hämmennystä aiheutti syymme, se että halusimme ruusujen kautta siunata naisia, lahjoittaa jotakin kaunista mielestämme monella tapaa kauniille naisille.

Laura "ruusutyttönä".

Laura “ruusutyttönä”.

Piikkikoroissaan, nahkahameissaan, sätkä suupielissään ja mahdollisia asiakkaita jo vastaanottaneina nuo naiset eivät välttämättä itse kokeneet olevansa kauniita, mutta ehkä ruusut välittävät heille edes jotain siitä kauneudesta, jota löytyy meistä jokaisesta.

 

Permanent link to this article: http://www.lahetystyo.com/2015/02/08/ruusuja-katujen-naisille/

Older posts «